Burun Estetiği (Rinoplasti)
Günümüzde estetik görünüme verilen önemin belirgin biçimde artmasının sonucu olarak en çok artan estetik cerrahi müdahalelerin başında estetik burun ameliyatları (rinoplasti) gelir. Burnun dış görünümünde olan eğrilikler, kemer varlığı, düzensizlikler yüz estetiğini bozduğu fikri ile düzeltilmesi ihtiyacını doğurur. Bu hastaların bir kısmında iç burun kıkırdağı ve kemiğinde de eğrilik olduğu için aynı seansta burunla ilişkili bütün problemlerin giderilmesi planlanır.
Estetik cerrahi öncesi kişinin fiziksel ve ruhsal olarak belli bir olgunluğa erişmesi çok önemlidir. Ergenlik tamamlanmadan önce yapılan cerrahilerde kemik ve kıkırdaklar büyümeye devam ettiği için yeni oluşturulan burun yapısının bozulma riski vardır.
Burun estetiği cerrahisinde hasta ile hekim arasında kurulan iletişim son derece önemlidir. Hem hastanın istekleri hekim tarafından net anlaşılmalı, hem de hekimin cerrahi için çizdiği sınırlar hasta tarafından net anlaşılmalıdır. Bu durumda her iki tarafı da memnun edecek sonuca ulaşılması çok daha kolay olacaktır.
Burun estetiği cerrahisinde teknikler neredeyse her yıl değişmekte ve yenilenmektedir, bu tekniklerin güncel takibi başarılı bir cerrahi için mutlaka gereklidir.
Kesilerin yapıldığı alan açısından açık ve kapalı rinoplasti teknikleri mevcuttur. Açık rinoplastide kolumella denilen burun delikleri arasından bir kesi yapılır, burun üst cildi tamamen kaldırılarak geniş görüş alanı sağlanır. Kapalı rinoplastide ise burnun dışından değil iç kısımlarından kesi yapılır ve bu yünden burun sırtında görüş alanı bir miktar daralır. Her cerrah kendi elinin yatkınlığı ve hastanın anatomik yapısının müsaitliğine göre cerrahi tekniğini seçer.
Genel anestezi altında yaklaşık 2.5-4 saat süren cerrahi sonrası burun içine tamponlar ve burun sırtına alçı konulabilir. Her hekim tarafından bunların alınma süreleri değişmekle beraber ortalama 3. gün tamponlar, 7. gün burun sırtı alçısı alınır. Estetik müdahalede burun dış kemiklerine de müdahale edildiği için burun çevresi göz altları ve alında ödem ve şişlik meydana gelir. Bu şişlikler birinci hafta sonunda belirgin azalmakla beraber burun üstündeki şişliklerin geçmesi bir kaç ayı bulabilir. Masa başı çalışanlar için 10 gün istirahat yeterli iken ağır işlerde çalışanlar için istirahat süresi 1 aya kadar uzayabilir.
Ameliyat sonrasında hekim tarafından anlatılan önerilere uyulması istenen sonuca ulaşılabilmesi için oldukça önemlidir. Burnu travmalardan korumak, ilk 3 ay gözlük kullanmamak, hep aynı tarafa yatmamak gibi öneriler istenmeyen sonuçlar doğmasını engeller.